Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
75 min.

Oto zdrowsza wersja tych pysznych gołąbków z liści winorośli rodem z Grecji. Są one bogatsze w błonnik i substancje odżywcze dzięki użyciu brązowego ryżu zamiast białego. Nadzienie doprawione czosnkiem i świeżymi ziołami zawdzięcza rodzynkom lekką słodycz, a orzechom włoskim chrupkość.

Składniki:

  • 200 g brązowego długoziarnistego ryżu
  • 24 duże liście winorośli w zalewie, odsączonych (ok. 115 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
  • 1 łyżka koperku, posiekanego
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 50 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Wrzucić ryż do rondla i wlać 600 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, przykryć szczelną pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu 30-40 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia.

2W czasie, gdy ryż się gotuje, odsączyć liście winorośli, przepłukać zimną wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami.

3Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oliwy na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 5-8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie, ale się nie przyrumieni. Zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki, miętę, koperek, skórkę cytryny i rodzynki.

4Wrzucić orzechy na małą patelnię i uprażyć je na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż przyrumienią się lekko i zaczną wydawać silny zapach.

5Wrzucić uprażone orzechy do cebuli. Dodać ugotowany ryż i sok z cytryny (być może nie będzie potrzebny cały) oraz sól i pieprz. Starannie wymieszać.

6Rozłożyć liście winorośli płasko na blacie. Nałożyć na środek każdego około 2 łyżki nadzienia. Złożyć na pół od strony ogonka, zawinąć boki i zrolować. Podobnie przygotować pozostałe gołąbki.

7Ułożyć gołąbki złączeniem do dołu w koszyku do gotowania na parze. Posmarować z wierzchu pozostałą łyżką oliwy. Przykryć i gotować 10-15 minut, aż będą bardzo gorące. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej, udekorowane cząstkami cytryny i gałązkami świeżych ziół.

Porcja dla:

8 osób