Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
160 min.

Są takie chwile, i zdrowotne i przy dbaniu o linię, że wszelkie duszone, a nie smażone, mięsa jeść trzeba. Duszone polędwiczki wieprzowe są i zdrowe i smakowite!

Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki masła

Przygotowanie:

1Mięso wymyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.

2Posypać mięso solą, pieprzem, majerankiem i odstawić na 2 godziny do lodówki.

3Po wyjęciu mięsa z lodówki pokroić je na paski i rozbić tłuczkiem.

4Do rondelka wlać wodę, dodać olej i masło, dodać polędwiczki i dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut.

Porcja dla:

4 osób