29 min.
03 min.
32 min.
Najważniejsze w pierogach jest ciasto. Ten przepis dostałam od mojej mamy i nie ma możliwości, aby ciasto nie wyszło znakomicie. A nadzienie można zrobić wedle smaku z: truskawek, ziemniaków i sera, szpinaku, śliwek kalifornijskich, soczewicy…
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 1 jajko
- 250 ml wody (zimnej)
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Najlepiej jest zacząć od rozrobienia ciasta w dużej, plastikowej misce. Wsypać mąkę do miski, dodać jajko oraz sól, a następnie wlewać tyle wody, żeby wszystkie składniki się połączyły.
2Wyłożyć ciasto na stolnicę lub inną płaską powierzchnię i wyrabiać dalej, dodając mąki lub wody. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby lekko się wałkowało.
3Wałkując ciasto podsypywać stolnicę mąką.
4Za pomocą szklanki wykroić z ciasta koła. Umieścić łyżkę farszu na środku każdego kółka. Złożyć na pół i przycisnąć krawędzie palcami, aby je razem zlepić.
5W dużym garnku zagotować osoloną wodę i dodać do niej łyżkę oleju.
6Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować na małym ogniu ok. 3 minuty od czasu ich wypłynięcia, od czasu do czasu mieszając. Wyciągać łyżką cedzakową.
Porcja dla:
1 osoby