Czas przygotowania:
29 min.
Czas gotowania:
03 min.
Całkowity czas:
32 min.

Najważniejsze w pierogach jest ciasto. Ten przepis dostałam od mojej mamy i nie ma możliwości, aby ciasto nie wyszło znakomicie. A nadzienie można zrobić wedle smaku z: truskawek, ziemniaków i sera, szpinaku, śliwek kalifornijskich, soczewicy…

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 250 ml wody (zimnej)
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Najlepiej jest zacząć od rozrobienia ciasta w dużej, plastikowej misce. Wsypać mąkę do miski, dodać jajko oraz sól, a następnie wlewać tyle wody, żeby wszystkie składniki się połączyły.

2Wyłożyć ciasto na stolnicę lub inną płaską powierzchnię i wyrabiać dalej, dodając mąki lub wody. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby lekko się wałkowało.

3Wałkując ciasto podsypywać stolnicę mąką.

4Za pomocą szklanki wykroić z ciasta koła. Umieścić łyżkę farszu na środku każdego kółka. Złożyć na pół i przycisnąć krawędzie palcami, aby je razem zlepić.

5W dużym garnku zagotować osoloną wodę i dodać do niej łyżkę oleju.

6Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować na małym ogniu ok. 3 minuty od czasu ich wypłynięcia, od czasu do czasu mieszając. Wyciągać łyżką cedzakową.

Porcja dla:

1 osoby