45 min.
20 min.
65 min.
Pyszne cynamonowe pierożki z jabłkiem, polane roztopionym masłem. Doskonałe na podwieczorek lub na obiad dla dziecka.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- ½ szklanki letniej wody
- ½ kg jabłek
- 5 łyżek cukru
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka masła
Przygotowanie:
1Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko i sól. Wyrobić ciasto dolewając około ½ szklanki wody.
2Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
3Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła. Przyprawione jabłka podsmażyć aby sok odparował.
4Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy, szklanką wyciąć krążki. Na każdym krążku układać po łyżeczce farszu i dokładnie zlepić brzegi pierogów.
5Pierożki wkładać do wrzącej wody i gotować ok. 2 minuty aż wypłyną. Wyciągnąć łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą aby się nie skleiły.
6W małym garnuszku roztopić masło i lekko przyrumienić. Do masła wsypać bułkę tartą, cukier i cynamon, zrumienić. Polać gorące pierożki.
Porcja dla:
5 osób