Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
65 min.

Pyszne cynamonowe pierożki z jabłkiem, polane roztopionym masłem. Doskonałe na podwieczorek lub na obiad dla dziecka.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ½ szklanki letniej wody
  • ½ kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

1Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko i sól. Wyrobić ciasto dolewając około ½ szklanki wody.

2Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem.

3Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła. Przyprawione jabłka podsmażyć aby sok odparował.

4Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy, szklanką wyciąć krążki. Na każdym krążku układać po łyżeczce farszu i dokładnie zlepić brzegi pierogów.

5Pierożki wkładać do wrzącej wody i gotować ok. 2 minuty aż wypłyną. Wyciągnąć łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą aby się nie skleiły.

6W małym garnuszku roztopić masło i lekko przyrumienić. Do masła wsypać bułkę tartą, cukier i cynamon, zrumienić. Polać gorące pierożki.

Porcja dla:

5 osób