Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
03 min.
Całkowity czas:
33 min.

Pierogi na słodko smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Przygotowanie ich zajmuje nieco czasu, ale dla wybornego smaku warto spędzić chwilę w kuchni.

Składniki:

  • 450 g czereśni, wydrylowanych
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

1Farsz Czereśnie wymieszać delikatnie z cukrem i cynamonem.

2Ciasto Wsypać mąkę do miski, dodać jajko oraz sól, a następnie – mieszając – wlewać tyle wody, żeby wszystkie składniki się połączyły.

3Wyłożyć ciasto na stolnicę lub inną płaską powierzchnię i wyrabiać dalej, dodając mąki lub wody. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby lekko się wałkowało.

4Wałkując ciasto podsypywać stolnicę mąką.

5Za pomocą szklanki wykroić z ciasta koła. Umieścić czereśnie łyżeczką na środku każdego kółka. Złożyć na pół i przycisnąć krawędzie palcami, aby je razem zlepić.

6W dużym garnku zagotować osoloną wodę i dodać do niej łyżkę oleju.

7Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować na małym ogniu ok. 3 minuty od czasu ich wypłynięcia, od czasu do czasu mieszając. Wyciągać łyżką cedzakową.

8Polać pierogi na talerzu roztopionym na patelni masłem.

Porcja dla:

6 osób