40 min.
60 min.
100 min.
Wspaniały przepis na zapiekankę z bakłażanów w sosie ziołowo-pomidorowym. Wyśmienite podane z chlebkiem pita.
Składniki:
- 3 duże bakłażany
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 cebule, posiekane
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
1Bakłażany pokroić w 0,5 cm plastry i lekko posolić. Odstawić na 30 minut. W międzyczasie, na patelni na małym ogniu pod przykrywką podsmażyć cebulę i czosnek, aż cebula zmięknie.
2Dodać bazylię, oregano, puree z pomidorów, wodę, sól i pieprz, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
3Plastry bakłażana opłukać i ugotować w dwóch partiach na parze przez 10 minut.
4Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
5Na dnie naczynia rozprowadzić 2-3 łyżki sosu pomidorowego. Ułożyć warstwę bakłażana, na to 1/3 sosu pomidorowego. Następnie rozprowadzić warstwę jogurtu naturalnego i ponownie ułożyć plastry bakłażana, sos pomidorowy, jogurt i bakłażan. Na wierzch wyłożyć resztę sosu.
6Naczynie przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut. Następnie odkryć i posypać zarodkami lub bułką tartą i parmezanem. Piec przez kolejne 20-30 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Porcja dla:
8 osób