Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Ricotta to włoski ser o delikatnym smaku i właśnie odkryłam przepis na pieczoną ricottę, która jest doskonałym dodatkiem do chleba lub na przystawkę z krakersami.

Składniki:

  • 2 białka
  • 500 g ricotty
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.

2Białka ubić na sztywno i wymieszać z ricottą. Dodać czosnek, połowę tymianku, doprawić solą i pieprzem, dodać skórkę cytrynową, wymieszać i wyłożyć do foremki. Posypać pozostałym tymiankiem i skropić oliwą.

3Piec przez około 40 minut, aż masa będzie rumiana. Odstawić do przestygnięcia.

Porcja dla:

4 osób