Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Ricotta to włoski ser o delikatnym smaku i właśnie odkryłam przepis na pieczoną ricottę, która jest doskonałym dodatkiem do chleba lub na przystawkę z krakersami.
Składniki:
- 2 białka
- 500 g ricotty
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.
2Białka ubić na sztywno i wymieszać z ricottą. Dodać czosnek, połowę tymianku, doprawić solą i pieprzem, dodać skórkę cytrynową, wymieszać i wyłożyć do foremki. Posypać pozostałym tymiankiem i skropić oliwą.
3Piec przez około 40 minut, aż masa będzie rumiana. Odstawić do przestygnięcia.
Porcja dla:
4 osób