Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Mięsista biała ryba w połączeniu z grzybami shitake i świeżym koperkiem to pyszne danie nie tylko na wyjątkowe okazje! Można go również przyrządzić na grillu.

Składniki:

  • 4 steki z halibuta (po 150 g każdy)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 250 g grzybów shitake
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 pęczek świeżego koperku, posiekany

Przygotowanie:

1Filety oprószyć solą i pieprzem. Lekko obtoczyć w mące.

2Na patelni rozgrzać olej i ułożyć steki.

3Z grzybów odkroić nóżki, a kapelusze pokroić w cienkie plasterki. Dodać na patelnię pomiędzy steki.

4Smażyć przez 3 minuty, a następnie odwrócić. Grzyby zamieszać, aby się równo smażyły. Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 3 minuty.

5Przed podaniem posypać koperkiem.

Porcja dla:

4 osób