Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Smaczna owocowa wersja pierogów. Pyszne na deser lub podwieczorek, najlepsze podane z jogurtem naturalnym.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg wiśni, wydrylowanych
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1Mąkę pszenną zalać wrzątkiem, zagnieść ciasto, stopniowo dodając oliwę aby ciasto było bardziej elastyczne.
2Ciasto cienko rozwałkować i wkrajać kółka (najlepiej od szklanki). Na każde nakładać po 2 wiśnie i zlepiać boki, formując pierogi.
3W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki cukru. Pierogi wrzucać partiami i gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągać łyżką cedzakową i podawać z jogurtem naturalnym.
Porcja dla:
6 osób