Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Smaczna owocowa wersja pierogów. Pyszne na deser lub podwieczorek, najlepsze podane z jogurtem naturalnym.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg wiśni, wydrylowanych
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

1Mąkę pszenną zalać wrzątkiem, zagnieść ciasto, stopniowo dodając oliwę aby ciasto było bardziej elastyczne.

2Ciasto cienko rozwałkować i wkrajać kółka (najlepiej od szklanki). Na każde nakładać po 2 wiśnie i zlepiać boki, formując pierogi.

3W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki cukru. Pierogi wrzucać partiami i gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągać łyżką cedzakową i podawać z jogurtem naturalnym.

Porcja dla:

6 osób