Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
4365 min.

Delikatne opieńki, podgrzybki lub borowiki, marynowane w oliwie z dodatkiem tymianku i koperku. Uwaga – nie należy ich przechowywać w lodówce, bo oliwa mocno zgęstnieje. Lepiej je trzymać w spiżarni lub innych chłodnym miejscu.

Składniki:

  • 500 ml białego octu winnego
  • 1 kg grzybów (opieńki, podgrzybki, prawdziwki)
  • 1 łyżeczka nasion kopru (ogrodowego, nie włoskiego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1W garnku zagotować ocet z 1 l wody. Dodać nasiona kopru, sól, pieprz, liść laurowy i tymianek.

2Grzyby umyć i oczyścić. Jeśli są duże – poprzekrawać. Wrzucić do zalewy i gotować przez 15 minut.

3Koperek dobrze umyć i osuszyć.

4Grzyby odcedzić i ostudzić. Ponakładać do wysterylizowanych słoików, a pomiędzy grzybki powtykać gałązki kopru.

5Zalać grzybki oliwą tak, aby je przykryła. Odstawić na 3 dni w chłodne miejsce.

Porcja dla:

2 osób