Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
18 min.
Całkowity czas:
33 min.

To aromatyczne danie kuchni tajskiej zawiera owoce morza i ryż oraz klasyczne dodatki kuchni tajskiej, czyli orzech kokosowy, limonkę i imbir. Tajski ryż jaśminowy ma naturalny, delikatny zapach i smak. Jeżeli nie mamy takiego ryżu, możemy użyć ryżu basmati.

Składniki:

  • 600 ml wywaru rybnego
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 1½ łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2,5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 1 pęczek cebuli dymki, cienko pokrojonej
  • 250 g różyczek brokułów, pokrojonych
  • 12 surowych krewetek tygrysich, obranych, ale z ogonkami
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • 90 ml mleczka kokosowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Zagotować wywar rybny w dużym garnku, wrzucić ryż, przykryć i gotować na wolnym ogniu 10–12 minut, aż będzie odpowiednio miękki.

2Rozgrzać wok lub dużą patelnię, wlać olej i rozprowadzić po dnie, przechylając naczynie okrężnymi ruchami. Dodać czosnek, imbir, cebulę dymkę i smażyć minutę metodą stir-fry.

3Wrzucić brokuły, smażyć metodą stir-fry jeszcze 2 minuty, dodać krewetki i smażyć metodą stir-fry 2–3 minuty, aż zmienią kolor z szaroniebieskiego na różowy.

4Wlać sok z limonki i sos rybny, wymieszać i smażyć metodą stir-fry 30 sekund. Dodać kolendrę oraz sól i pieprz, dobrze wymieszać.

5Do ryżu dodać mleczko kokosowe i starannie wymieszać. Wyłożyć ryż na półmisek albo oddzielne talerze. Ułożyć na ryżu usmażone krewetki z warzywami, przybrać dużymi wiórkami kokosowymi i cząstkami limonki. Podawać od razu.

Porcja dla:

4 osób