15 min.
18 min.
33 min.
To aromatyczne danie kuchni tajskiej zawiera owoce morza i ryż oraz klasyczne dodatki kuchni tajskiej, czyli orzech kokosowy, limonkę i imbir. Tajski ryż jaśminowy ma naturalny, delikatny zapach i smak. Jeżeli nie mamy takiego ryżu, możemy użyć ryżu basmati.
Składniki:
- 600 ml wywaru rybnego
- 200 g ryżu jaśminowego
- 1½ łyżki oleju słonecznikowego
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2,5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 1 pęczek cebuli dymki, cienko pokrojonej
- 250 g różyczek brokułów, pokrojonych
- 12 surowych krewetek tygrysich, obranych, ale z ogonkami
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 90 ml mleczka kokosowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Zagotować wywar rybny w dużym garnku, wrzucić ryż, przykryć i gotować na wolnym ogniu 10–12 minut, aż będzie odpowiednio miękki.
2Rozgrzać wok lub dużą patelnię, wlać olej i rozprowadzić po dnie, przechylając naczynie okrężnymi ruchami. Dodać czosnek, imbir, cebulę dymkę i smażyć minutę metodą stir-fry.
3Wrzucić brokuły, smażyć metodą stir-fry jeszcze 2 minuty, dodać krewetki i smażyć metodą stir-fry 2–3 minuty, aż zmienią kolor z szaroniebieskiego na różowy.
4Wlać sok z limonki i sos rybny, wymieszać i smażyć metodą stir-fry 30 sekund. Dodać kolendrę oraz sól i pieprz, dobrze wymieszać.
5Do ryżu dodać mleczko kokosowe i starannie wymieszać. Wyłożyć ryż na półmisek albo oddzielne talerze. Ułożyć na ryżu usmażone krewetki z warzywami, przybrać dużymi wiórkami kokosowymi i cząstkami limonki. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób