Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Szybka i prosta potrawa ze smażonej piersi kurczaka podanego na dzikim lub długoziarnistym ryżu. Jeśli świeże szparagi są akurat niedostępne, można je zastąpić zielonym groszkiem w strąkach lub zieloną fasolką szparagową. Sos hoisin to brązowy słodko-kwaśny sos na bazie soi bardzo popularny w kuchni chińskiej. Na pewno dostaniecie go w supermarkecie w dziale z żywnością orientalną.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka, pokrojony w kostkę
  • 2 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu
  • 225 g zielonych szparagów
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:

1Szparagi pokroić na kawałki długości 2,5 cm, a twarde końce odciąć i wyrzucić. W małej miseczce wymieszać sos hoisin z brązowym cukrem; odstawić. Ugotować ryż lub podgrzać ugotowany i trzymać w cieple.

2Rozgrzać wok na dość dużym ogniu. Gdy będzie gorący, wlać rozprowadzając wzdłuż brzegów 1 łyżkę oleju. Smażyć szparagi cały czas mieszając przez około 2 minuty. Zdjąć z woka i trzymać w cieple. Dobrze rozgrzać wok.

3Gdy wok będzie bardzo gorący dodać dwie łyżki oleju i kawałki kurczaka, a następnie smażyć, stale mieszając, aż kurczak przestanie być różowy. Dodać podsmażone szparagi i sos hoisin z cukrem, a następnie smażyć stale mieszając, aż kawałki kurczaka dobrze pokryją się sosem. Podawać na gorącym ryżu.

Porcja dla:

2 osób