20 min.
10 min.
30 min.
Szybka i prosta potrawa ze smażonej piersi kurczaka podanego na dzikim lub długoziarnistym ryżu. Jeśli świeże szparagi są akurat niedostępne, można je zastąpić zielonym groszkiem w strąkach lub zieloną fasolką szparagową. Sos hoisin to brązowy słodko-kwaśny sos na bazie soi bardzo popularny w kuchni chińskiej. Na pewno dostaniecie go w supermarkecie w dziale z żywnością orientalną.
Składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka, pokrojony w kostkę
- 2 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu
- 225 g zielonych szparagów
- 3 łyżki sosu hoisin
- 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
1Szparagi pokroić na kawałki długości 2,5 cm, a twarde końce odciąć i wyrzucić. W małej miseczce wymieszać sos hoisin z brązowym cukrem; odstawić. Ugotować ryż lub podgrzać ugotowany i trzymać w cieple.
2Rozgrzać wok na dość dużym ogniu. Gdy będzie gorący, wlać rozprowadzając wzdłuż brzegów 1 łyżkę oleju. Smażyć szparagi cały czas mieszając przez około 2 minuty. Zdjąć z woka i trzymać w cieple. Dobrze rozgrzać wok.
3Gdy wok będzie bardzo gorący dodać dwie łyżki oleju i kawałki kurczaka, a następnie smażyć, stale mieszając, aż kurczak przestanie być różowy. Dodać podsmażone szparagi i sos hoisin z cukrem, a następnie smażyć stale mieszając, aż kawałki kurczaka dobrze pokryją się sosem. Podawać na gorącym ryżu.
Porcja dla:
2 osób