40 min.
30 min.
140 min.
Żeby odżywiać się prawidłowo, nie trzeba trzymać się tylko najnowszych przepisów. Wiele tradycyjnych potraw dobrze służy organizmowi. W tym przepisie na gołąbki delikatne listki czerwonej kapusty nadziewamy pysznym farszem z indyka, soczewicy, ryżu i orzechów nerkowców, a następnie zapiekamy w sosie pomidorowym.
Składniki:
- 55 g długoziarnistego ryżu
- 8 dużych liści czerwonej kapusty
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1½ łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki sosu chutney z mango
Przygotowanie:
1Wsypać ryż do małego rondla. Wlać 300 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, zmniejszyć ogień i przykryć. Gotować 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na 10 minut.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Odkroić twardy ogonek z każdego liścia kapusty. Doprowadzić wodę do wrzenia w dużym rondlu. Wrzucić połowę liści, podgrzać ponownie do wrzenia i blanszować 30 sekund. Wyjąć z wrzątku łyżką cedzakową i wrzucić do dużej miski z zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania. Podobnie blanszować pozostałe liście. Starannie odsączyć liście i wyłożyć na czystą ściereczkę, żeby wyschły.
3Rozgrzać olej na dużej patelni i podsmażać cebulę 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodać ziarna kminu rzymskiego, mieloną kolendrę i cynamon. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
4Dodać do cebuli 2 łyżki sosu chutney z mango, nerkowce, soczewicę, mięso, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Starannie wymieszać, dodać ryż i znów wymieszać.
5Położyć liść kapusty płasko na blacie, ogonkiem w swoją stronę. Ułożyć na liściu trochę nadzienia. Zawinąć podstawę liścia na nadzienie, a następnie zawinąć na nie boki liścia i starannie go zrolować. Podobnie przygotować resztę gołąbków.
6Wymieszać pozostałą łyżkę sosu chutney z sokiem pomidorowym oraz solą i pieprzem do smaku. Wlać około 1/4 tego sosu do dużego naczynia żaroodpornego. Ułożyć gołąbki w naczyniu i zalać resztą sosu. Przykryć luźno folią aluminiową i piec około 30 minut, aż liście kapusty zrobią się miękkie. Udekorować natką pietruszki i podawać na gorąco z warzywami, na przykład z lekko obgotowanym groszkiem cukrowym.
Porcja dla:
4 osób