Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Delikatne, cieniutkie steki wołowe smaży się bardzo szybko, a smakują doskonale z pikantnymi warzywami i łagodnym awokado. Podajmy je zawinięte w tortille.

Składniki:

  • 12 plastrów wołowego antrykotu lub udźca, roztłuczonych na cienkie sznycelki (ok. 350 g)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki

Przygotowanie:

1Mięso oprószyć papryką, kminem oraz odrobiną soli i pieprzu. Rozgrzać łyżkę oleju na dużej teflonowej patelni z pokrywką. Wrzucić mięso. Smażyć na dużym ogniu, przewracając raz na drugą stronę (po 30 sekund z każdej strony, by były krwiste, po 45 sekund, by były średnio wysmażone i po minucie, by były dobrze wysmażone). Wyjąć z patelni i odłożyć na deskę do krojenia.

2Wlać resztę oleju na patelnię. Wrzucić cebulę i smażyć przez 2 minuty, często mieszając, aż się zeszkli. Dodać paprykę i papryczki chili. Smażyć jeszcze przez 3 minuty, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Pokroić mięso w paseczki o szerokości 1 cm. Dodać do warzyw na patelni. Zestawić patelnię z ognia i przykryć pokrywką, żeby farsz nie stygł.

3Kolejno wrzucać tortille na inną patelnię. Rozgrzewać po 30 sekund z każdej strony. Ułożyć farsz wzdłuż średnicy każdej tortilli i dodać plasterki awokado. Zrolować i podawać.

Porcja dla:

4 osób