Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
520 min.

Przepis na pyszne, chrupiące ciasto na gofry z dodatkiem drożdży. Doskonałe z różnymi dodatkami, zarówno na słodko jaki i słono.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 60 g masła, stopionego
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Mleko zagotować w rondelku i zestawić z ognia. W miseczce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, odstawić na 10 minut.

2W dużej misce wymieszać mleko z drożdżami, masłem, solą, cukrem i mąką. Zmiksować na gładko. Przykryć i zostawić w pokojowej temperaturze na całą noc.

3Następnego dnia do ciasta dodać jajka i sodę, dokładnie zmiksować.

4Gofrownicę spryskać olejem. Nalewać ciasto i smażyć na rumiano.

Porcja dla:

6 osób