Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
520 min.
520 min.
Przepis na pyszne, chrupiące ciasto na gofry z dodatkiem drożdży. Doskonałe z różnymi dodatkami, zarówno na słodko jaki i słono.
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 60 g masła, stopionego
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Mleko zagotować w rondelku i zestawić z ognia. W miseczce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, odstawić na 10 minut.
2W dużej misce wymieszać mleko z drożdżami, masłem, solą, cukrem i mąką. Zmiksować na gładko. Przykryć i zostawić w pokojowej temperaturze na całą noc.
3Następnego dnia do ciasta dodać jajka i sodę, dokładnie zmiksować.
4Gofrownicę spryskać olejem. Nalewać ciasto i smażyć na rumiano.
Porcja dla:
6 osób