Pilaw curry z marchewką i groszkiem

Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Aromatyczne danie z ryżu, inspirowane kuchnią indyjską. Sekret polega na tym, aby wyczuć moment kiedy ryż jest już miękki, a jeszcze się nie przypalił. Jeśli wlejemy za dużo wody zrobi się zbyt kleisty, ale wciąż będzie bardzo smaczny. Wspaniały dodatek do mięs!

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego (najlepiej basmati)
  • 4 cm korzeń imbiru
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czarny kardamon
  • 4 goździki
  • 2,5 cm laska cynamonu

Przygotowanie:

1Ryż przepłukać i odcedzić.

2Czosnek i imbir zetrzeć, aż do uzyskania pasty.

3Oliwę rozgrzać w garnku o grubym dnie, wrzucić kardamon, cynamon, liście laurowe, kmin i goździki.

4Cebulę pokroić w cieniutkie talarki i dodać do przypraw.

5Kiedy cebula trochę się podsmaży dodać imbir i czosnek. Ciągle mieszając smażyć przez 2 minuty.

6Marchewkę pokroić w dość grubą kostkę i razem z groszkiem wymieszać z resztą składników.

7Wrzucić odcedzony ryż i, mieszając, smażyć przez około 3 minuty.

8Następnie zalać potrawę 1/2 litra wody i doprowadzić do wrzenia.

9Przykryć szczelnie i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.

Porcja dla:

4 osób