15 min.
45 min.
60 min.
Aromatyczne danie z ryżu, inspirowane kuchnią indyjską. Sekret polega na tym, aby wyczuć moment kiedy ryż jest już miękki, a jeszcze się nie przypalił. Jeśli wlejemy za dużo wody zrobi się zbyt kleisty, ale wciąż będzie bardzo smaczny. Wspaniały dodatek do mięs!
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego (najlepiej basmati)
- 4 cm korzeń imbiru
- 8 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czarny kardamon
- 4 goździki
- 2,5 cm laska cynamonu
Przygotowanie:
1Ryż przepłukać i odcedzić.
2Czosnek i imbir zetrzeć, aż do uzyskania pasty.
3Oliwę rozgrzać w garnku o grubym dnie, wrzucić kardamon, cynamon, liście laurowe, kmin i goździki.
4Cebulę pokroić w cieniutkie talarki i dodać do przypraw.
5Kiedy cebula trochę się podsmaży dodać imbir i czosnek. Ciągle mieszając smażyć przez 2 minuty.
6Marchewkę pokroić w dość grubą kostkę i razem z groszkiem wymieszać z resztą składników.
7Wrzucić odcedzony ryż i, mieszając, smażyć przez około 3 minuty.
8Następnie zalać potrawę 1/2 litra wody i doprowadzić do wrzenia.
9Przykryć szczelnie i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
Porcja dla:
4 osób