10 min.
20 min.
30 min.
Dlaczego kaczka tak świetnie smakuje z sosem pomarańczowym? Nie mam pojęcia. Tak już po prostu jest. To danie z piersi kaczki jest moim ulubionym, zwłaszcza, gdy chcę przygotować coś specjalnego dla męża.
Składniki:
- 2 grube piersi kaczki wraz ze skórą
- 3 pomarańcze
- olej do smażenia
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 50 ml likieru Grand Marnier
- 200 ml śmietany tortowej 48%
- 1 łyżeczka bulionu drobiowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
1Umyć piersi z kaczki, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko ponacinać skórę ostrym nożem – ale uważać aby nie naciąć mięsa.
2Jedną pomarańczę umyć pod gorącą wodą i zetrzeć 1-2 łyżki skórki, następnie obrać pomarańczę do końca i pokroić ją w plasterki. Usunąć pestki. Z pozostałych dwóch pomarańczy wycisnąć sok.
3W patelni rozgrzać na średnim ogniu trochę oleju i położyć w nim kaczkę – skórą do dołu. Smażyć przez około 8 minut. Odwrócić piersi na drugą stronę, polać je Grand Marnier i smażyć jeszcze przez 5 minut. Wyjąć kaczkę z patelni, oprószyć solą i pieprzem i wstawić w ciepłe miejsce aby nie wystygły.
4Przygotować sos: wymieszać sok pomarańczowy ze śmietaną. Dodać bulion i ocet balsamiczny i gotować przez 5 minut. Dodać plasterki pomarańczy i skórkę z pomarańczy, doprawić solą i pieprzem.
5Piersi z kaczki pokroić w plastry. Do sosu pomarańczowego dodać „wywar” ze smażenia kaczki, a następnie plastry kaczki. Podawać.
Porcja dla:
2 osób