Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Dlaczego kaczka tak świetnie smakuje z sosem pomarańczowym? Nie mam pojęcia. Tak już po prostu jest. To danie z piersi kaczki jest moim ulubionym, zwłaszcza, gdy chcę przygotować coś specjalnego dla męża.

Składniki:

  • 2 grube piersi kaczki wraz ze skórą
  • 3 pomarańcze
  • olej do smażenia
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 50 ml likieru Grand Marnier
  • 200 ml śmietany tortowej 48%
  • 1 łyżeczka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

1Umyć piersi z kaczki, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko ponacinać skórę ostrym nożem – ale uważać aby nie naciąć mięsa.

2Jedną pomarańczę umyć pod gorącą wodą i zetrzeć 1-2 łyżki skórki, następnie obrać pomarańczę do końca i pokroić ją w plasterki. Usunąć pestki. Z pozostałych dwóch pomarańczy wycisnąć sok.

3W patelni rozgrzać na średnim ogniu trochę oleju i położyć w nim kaczkę – skórą do dołu. Smażyć przez około 8 minut. Odwrócić piersi na drugą stronę, polać je Grand Marnier i smażyć jeszcze przez 5 minut. Wyjąć kaczkę z patelni, oprószyć solą i pieprzem i wstawić w ciepłe miejsce aby nie wystygły.

4Przygotować sos: wymieszać sok pomarańczowy ze śmietaną. Dodać bulion i ocet balsamiczny i gotować przez 5 minut. Dodać plasterki pomarańczy i skórkę z pomarańczy, doprawić solą i pieprzem.

5Piersi z kaczki pokroić w plastry. Do sosu pomarańczowego dodać „wywar” ze smażenia kaczki, a następnie plastry kaczki. Podawać.

Porcja dla:

2 osób