30 min.
20 min.
50 min.
Komosa ryżowa (znana też jako quinoa) – to zboże o delikatnym smaku pochodzące z Ameryki Południowej. Komosę można znaleźć w większości sklepów ze zdrową żywnością. Aby pilaw był bardziej aromatyczny, zamiast wody można zastosować wywar z warzyw.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 drobno pokrojona cebula
- 1 posiekana łodyga selera naciowego
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 80 g (1/2 szkl.) komosy
- 235 ml (1 szkl.) gorącej wody
Przygotowanie:
1Do średniego rondelka wlać olej i postawić garnek na średnim ogniu. Dodać cebulę, seler i marchew. Smażyć, mieszając, przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
2Wypłukać komosę na durszlaku pod zimną wodą i dobrze odcedzić. Dodać do warzyw, wymieszać i dusić przez 1 minutę. Wlać wodę, dodać liść laurowy oraz skórkę i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Gotować na wolnym ogniu przez 15 do 20 minut, aż komosa wchłonie cały wywar i zrobi się miękka.
3Wyjąć liść laurowy, dodać zielony groszek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcja dla:
3 osób