05 min.
20 min.
25 min.
Mama moich polskich przyjaciół dała mi ten przepis wiele lat temu. Robiła go przez lata w swoim domu, a przedtem w dzieciństwie jadała go w Polsce. Jest to prosty domowy biały ser. Szybko się psuje, więc należy go zjeść w ciągu tygodnia (jeśli się tak długo utrzyma…). Jeśli użyje się go do pieczenia, topi się bardzo pięknie. Jest to doskonały miękki ser na przekąski.
Składniki:
- 3 l pełnotłustego mleka
- szczypta soli
- 1 duża cytryna
Przygotowanie:
1Mleko wlać do dużego garnka i wymieszać z odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec przypalaniu się na dnie garnka.
2Gdy mleko zacznie się gotować (małe bąbelki pojawią się najpierw na krawędziach), zdjąć z ognia. Wlać do mleka sok z całej cytryny i wymieszać. Mleko zacznie się ścinać. Poczekać 5 do 10 minut, aż całkiem się zsiądzie.
3Wyścielić sito lub durszlak etaminą (np. kilkoma warstwami gazy) i wylać mleko na tkaninę. To, co na niej zostanie – to ser. Odlana ciecz to serwatka. Niektórzy zbierają serwatkę do picia, ale ja ją wylewam. Zebrać razem brzegi materiału wokół sera i wycisnąć najwięcej serwatki jak tylko się da. Powstały ser zawinąć w folię lub włożyć do szczelnego pojemnika. Przechowywać w lodówce.
Porcja dla:
16 osób