05 min.
20 min.
25 min.
Jest wiele sosobów, żeby przygotować ryż tak, aby powstała gotowa potrawa ryżowa, np. włoskie rissotto czy hiszpańska paella. Poniżej przepis na wspaniały pilaw, który można podawać do dań mięsnych i ryb.
Składniki:
- 250 g ryżu basmati
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 50 g orzeszków piniowych
- 50 g rodzynków
- 600 ml wywaru warzywnego
Przygotowanie:
1Wrzucić ryż do sita i przepłukać zimną, bieżącą wodą, aż będzie spływała czysta. Starannie odsączyć. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć 5 minut, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać orzeszki piniowe oraz rodzynki i smażyć, mieszając, przez 2–3 minuty, aż piniole przyrumienią się na złocisty kolor.
2Wrzucić ryż i starannie wymieszać. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku.
Porcja dla:
4 osób