Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Jest wiele sosobów, żeby przygotować ryż tak, aby powstała gotowa potrawa ryżowa, np. włoskie rissotto czy hiszpańska paella. Poniżej przepis na wspaniały pilaw, który można podawać do dań mięsnych i ryb.

Składniki:

  • 250 g ryżu basmati
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 50 g rodzynków
  • 600 ml wywaru warzywnego

Przygotowanie:

1Wrzucić ryż do sita i przepłukać zimną, bieżącą wodą, aż będzie spływała czysta. Starannie odsączyć. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć 5 minut, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać orzeszki piniowe oraz rodzynki i smażyć, mieszając, przez 2–3 minuty, aż piniole przyrumienią się na złocisty kolor.

2Wrzucić ryż i starannie wymieszać. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku.

Porcja dla:

4 osób