Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Kilka starannie dobranych przypraw, takich jak szałwia czy ocet balsamiczny, może uczynić z wątróbek drobiowych naprawdę wykwintne danie.

Składniki:

  • 8 kromek bułki paryskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 15 g masła
  • 1 mała drobno posiekana czerwona cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 400 g wątróbek drobiowych

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ułożyć bułkę na blasze, 1 łyżką oliwy lekko posmarować każdy kawałek od góry, piec przez 10 minut, aż grzanki staną się brązowo-złote.

2W tym czasie rozgrzać pozostałą oliwę razem z masłem na patelni o grubym dnie. Dodać cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż zmiękną.

3Dodać wątróbki i pieczarki, ciągle mieszając, smażyć, aż zrobią się złote.

4Dodać ocet balsamiczny, szałwię i przyprawy do smaku. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 5-10 minut, aż wątróbki będą usmażone (ale nie za długo, bo zrobią się twarde).

5Podawać wątróbki na grzankach, przybrane świeżymi listkami szałwii.

Porcja dla:

4 osób