05 min.
15 min.
20 min.
Kilka starannie dobranych przypraw, takich jak szałwia czy ocet balsamiczny, może uczynić z wątróbek drobiowych naprawdę wykwintne danie.
Składniki:
- 8 kromek bułki paryskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 15 g masła
- 1 mała drobno posiekana czerwona cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 400 g wątróbek drobiowych
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ułożyć bułkę na blasze, 1 łyżką oliwy lekko posmarować każdy kawałek od góry, piec przez 10 minut, aż grzanki staną się brązowo-złote.
2W tym czasie rozgrzać pozostałą oliwę razem z masłem na patelni o grubym dnie. Dodać cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż zmiękną.
3Dodać wątróbki i pieczarki, ciągle mieszając, smażyć, aż zrobią się złote.
4Dodać ocet balsamiczny, szałwię i przyprawy do smaku. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 5-10 minut, aż wątróbki będą usmażone (ale nie za długo, bo zrobią się twarde).
5Podawać wątróbki na grzankach, przybrane świeżymi listkami szałwii.
Porcja dla:
4 osób