Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
130 min.
130 min.
Kto nie lubi pizzy? Ten przepis należy do ulubionych w mojej rodzinie – mogliby jeść codziennie! Polecam spróbować.
Składniki:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 15 g drożdży
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
1Mąkę z solą wsypać do ogrzanej miski. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody. Dodać do mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
2Następnie dodać resztę wody i dokładnie wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski nasmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
4Ciasto zagnieść i rozwałkować na placek, przełożyć na blaszkę. Posmarować przecierem, posypać oregano, ułożyć pieczarki, bazylię i pomidory, posypać serem.
5Piec przez 40 minut.
Porcja dla:
6 osób