Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
130 min.

Kto nie lubi pizzy? Ten przepis należy do ulubionych w mojej rodzinie – mogliby jeść codziennie! Polecam spróbować.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

1Mąkę z solą wsypać do ogrzanej miski. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody. Dodać do mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.

2Następnie dodać resztę wody i dokładnie wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski nasmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

4Ciasto zagnieść i rozwałkować na placek, przełożyć na blaszkę. Posmarować przecierem, posypać oregano, ułożyć pieczarki, bazylię i pomidory, posypać serem.

5Piec przez 40 minut.

Porcja dla:

6 osób