25 min.
45 min.
100 min.
Wspaniałe danie z bakłażana. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie je przyrządźcie! Warstwy bakłażana przekładane sosem pomidorowym i trzema rodzajami sera. Pyszne!
Składniki:
- 1 bakłażan, pokrojony na 2 cm plastry
- 1,5 łyżki soli
- 225 g sera ricotta
- 170 g startego sera mozzarella
- 1/2 szklanki (40 g) startego parmezanu
Przygotowanie:
1Oprószyć solą bakłażana z dwóch stron. Ułożyć na durszlaku (pod durszlakiem postawić jakieś naczynie) i odstawić na 30 minut.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. W misce wymieszać ricottę z mozzarellą i 1/4 szklanki parmezanu. Dodać jajko i bazylię.
3Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą. Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy. Ułożyć jedną warstwę bakłażana i zrumienić z obu stron. Czynność powtarzać, aż wszystkie plastry będą obsmażone. W razie konieczności dodać oliwy.
4W naczyniu żaroodpornym równo rozprowadzić 1,5 szklanki sosu do spaghetti. Na to ułożyć warstwę bakłażana i przykryć 1/2 mieszaniny serowej. Warstwy powtórzyć, na wierzchu rozsmarować sos i posypać pozostałym parmezanem.
5Piec przez 30-45 minut, aż sos będzie się gotować, a ser się stopi.
Porcja dla:
8 osób