Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Pyszne pieczone przegrzebki z masłem i czosnkiem. Zatokowe przegrzebki są mniejsze i słodsze od przegrzebków morskich.
Składniki:
- 4 łyżki roztopionego masła
- 680 g opłukanych i osuszonych przegrzebków zatokowych
- 50 g (1/2 szkl.) suchej bułki tartej z ziołami
- 1 łyżeczka cebuli graunlowanej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 200°C.
2Wlać roztopione masło do dwulitrowego naczynia żaroodpornego. Równomiernie rozprowadzić masło i przegrzebki wewnątrz naczynia.
3Bułkę tartą wymieszać z cebulą i czosnkiem granulowanym, papryką, pietruszką, roztartym czosnkiem i parmezanem. Posypać tym przegrzebki.
4Piec w nagrzanym piekarniku, aż przegrzebki będą jędrne, około 20 minut.
Porcja dla:
4 osób