Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Pyszne pieczone przegrzebki z masłem i czosnkiem. Zatokowe przegrzebki są mniejsze i słodsze od przegrzebków morskich.

Składniki:

  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 680 g opłukanych i osuszonych przegrzebków zatokowych
  • 50 g (1/2 szkl.) suchej bułki tartej z ziołami
  • 1 łyżeczka cebuli graunlowanej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 200°C.

2Wlać roztopione masło do dwulitrowego naczynia żaroodpornego. Równomiernie rozprowadzić masło i przegrzebki wewnątrz naczynia.

3Bułkę tartą wymieszać z cebulą i czosnkiem granulowanym, papryką, pietruszką, roztartym czosnkiem i parmezanem. Posypać tym przegrzebki.

4Piec w nagrzanym piekarniku, aż przegrzebki będą jędrne, około 20 minut.

Porcja dla:

4 osób