Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
22 min.
Całkowity czas:
37 min.

Oto bajecznie łatwy przepis na pizzę. Spód jest co prawda inny niż ten tradycyjny, ale szybko się go przygotowuje i jest pyszny. Na wierzch można położyć ulubione składniki – ja zwykle używam tego, co akurat mam w lodówce.

Składniki:

  • 250 g zmielonego twarogu lub creme fraiche
  • 6 łyżek chudego mleka
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 g mąki pszennej

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki na spód dobrze wymieszać. Dużą blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować na tym ciasto. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem

2Rozgrzać piekarnik do 190 C.

3Spód posmarować koncentratem pomidorowym i na tym równomiernie rozłożyć pozostałe składniki. Doprawić oregano i solą czosnkową, a na koniec posypać żółtym serem.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 22 minuty.

Porcja dla:

4 osób