60 min.
30 min.
130 min.
Chyba nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż samodzielnie przyrządzona pizza – na pysznym drożdżowym cieście z ulubionymi dodatkami! Można dodać kiełbasę lub szynkę i doprawić na bardziej lub mniej pikantnie.
Składniki:
- 50 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki
- 50 g margaryny, roztopionej
Przygotowanie:
1Drożdże rozkruszyć i wymieszać z 1/2 szklanki mleka, szczyptą cukru i 1/2 szklanki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2Rozczyn wymieszać z resztą mąki i mleka. Zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać margarynę, cały czas ugniatając ciasto. W razie konieczności – jeśli będzie bardzo kleiste, podsypać odrobiną mąki. Ciasto wyrabiać energicznie przez 10-15 minut, aż będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Blaszkę wysmarować tłuszczem.
4Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę przez 2-3 minuty, dodać pieczarki i smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodać przecier i wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, doprawić papryką, solą i pieprzem.
5Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę pokroić w kostkę, oliwki w plasterki, a sery zetrzeć na tarce.
6Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozciągnąć na wielkość blaszki. Wyłożyć na nie pieczarki, kukurydzę, paprykę i oliwki, i posypać obydwoma rodzajami sera. Oprószyć oregano.
7Piec przez około 30 minut.
Porcja dla:
6 osób