Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
130 min.

Chyba nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż samodzielnie przyrządzona pizza – na pysznym drożdżowym cieście z ulubionymi dodatkami! Można dodać kiełbasę lub szynkę i doprawić na bardziej lub mniej pikantnie.

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • 50 g margaryny, roztopionej

Przygotowanie:

1Drożdże rozkruszyć i wymieszać z 1/2 szklanki mleka, szczyptą cukru i 1/2 szklanki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2Rozczyn wymieszać z resztą mąki i mleka. Zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać margarynę, cały czas ugniatając ciasto. W razie konieczności – jeśli będzie bardzo kleiste, podsypać odrobiną mąki. Ciasto wyrabiać energicznie przez 10-15 minut, aż będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Blaszkę wysmarować tłuszczem.

4Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę przez 2-3 minuty, dodać pieczarki i smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodać przecier i wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, doprawić papryką, solą i pieprzem.

5Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę pokroić w kostkę, oliwki w plasterki, a sery zetrzeć na tarce.

6Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozciągnąć na wielkość blaszki. Wyłożyć na nie pieczarki, kukurydzę, paprykę i oliwki, i posypać obydwoma rodzajami sera. Oprószyć oregano.

7Piec przez około 30 minut.

Porcja dla:

6 osób