Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
175 min.

Oto niecodzienna kombinacja na Twoim ulubionym spodzie do pizzy. Mielone mięso z indyka i sos pesto. Wyjątkowo smaczne!

Składniki:

  • 10 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

1Ciasto Drożdże wymieszać z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

2Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać zaczyn drożdżowy i 1/2 szklanki ciepłej wody. Zarobić ciasto i wyrabiać nie dłużej niż 10 minut. Ciasto powinno z łatwością odchodzić od rąk.

3Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

5Ciasto podzielić na pół. Każdą część delikatnie rozciągnąć i rozwałkować na cienkie koło.

6Wierzch Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać mięso i smażyć przez kilka minut. Doprawić solą do smaku.

7Ciasto posmarować pesto (2 łyżki na każdy placek), rozprowadzić na tym mięso i posypać serem.

8Piec przez 15 minut.

Porcja dla:

2 osób