Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Czerwona cebula, pomidorki koktajlowe, oliwki i ser feta nadają tej błyskawicznej pizzy śródziemnomorski charakter. Można do niej podać sałatkę z rukoli lub drobnych listków sałaty masłowej.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek (ze słoika z suszonymi pomidorami)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 duży cienki blat do pizzy (ok. 265 g) lub 2 małe blaty po 150 g
  • 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wymieszać łyżkę oliwy z octem w misce. Włożyć krążki cebuli i obtoczyć w marynacie. Odstawić na czas przygotowywania pozostałych składników (dzięki marynacie cebula zmięknie i będzie łagodniejsza).

2Posmarować blat pizzy pastą z suszonych pomidorów. Ułożyć na nim krążki cebuli, pomidorki koktajlowe, paseczki suszonych pomidorów, oliwki oraz ser feta. Skropić resztą oliwy.

3Wstawić do piekarnika na najwyższy poziom. Na niższy poziom wstawić blachę, by zbierały się na niej soki, które mogą spływać z pizzy. Piec przez 10 minut, aż blat zrobi się chrupiący, a pizza się przyrumieni. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Porcja dla:

4 osób