630 min.
210 min.
840 min.
To danie warzywne zapieka się w piekarniku rozgrzanym do niezbyt wysokiej temperatury. Jest ono znacznie smaczniejsze niż fasolka w sosie pomidorowym z puszki, doskonałe jako dodatek do mięsa z grilla.
Składniki:
- 225 g suszonej białej fasoli, namoczonej przez co najmniej 8 godzin
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 5 szalotek, drobno posiekanych
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
- 625 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół
Przygotowanie:
1Odlać namoczoną fasolę i przepłukać zimną wodą. Włożyć do rondla, zalać dużą ilością świeżej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu 10 minut, zmniejszyć ogień na maleńki, częściowo przykryć i gotować 50-60 minut, aż zmięknie. Odlać i włożyć do naczynia żaroodpornego.
2Nagrzać piekarnik do temperatury 160°C. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić szalotki, czosnek i seler naciowy. Smażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.
3Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, suszone zioła, cydr oraz sól i pieprz. Przykryć i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
4Dodać do sosu pomidorowego cukier, melasę oraz musztardę. Starannie wymieszać. Polać sosem fasolę i wymieszać. Przykryć naczynie żaroodporne i piec 3½ godziny, mieszając od czasu do czasu. Podawać fasolę na gorąco, udekorowaną gałązkami natki pietruszki.
Porcja dla:
6 osób