Czas przygotowania:
630 min.
Czas gotowania:
210 min.
Całkowity czas:
840 min.

To danie warzywne zapieka się w piekarniku rozgrzanym do niezbyt wysokiej temperatury. Jest ono znacznie smaczniejsze niż fasolka w sosie pomidorowym z puszki, doskonałe jako dodatek do mięsa z grilla.

Składniki:

  • 225 g suszonej białej fasoli, namoczonej przez co najmniej 8 godzin
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 5 szalotek, drobno posiekanych
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
  • 625 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół

Przygotowanie:

1Odlać namoczoną fasolę i przepłukać zimną wodą. Włożyć do rondla, zalać dużą ilością świeżej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu 10 minut, zmniejszyć ogień na maleńki, częściowo przykryć i gotować 50-60 minut, aż zmięknie. Odlać i włożyć do naczynia żaroodpornego.

2Nagrzać piekarnik do temperatury 160°C. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić szalotki, czosnek i seler naciowy. Smażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.

3Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, suszone zioła, cydr oraz sól i pieprz. Przykryć i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

4Dodać do sosu pomidorowego cukier, melasę oraz musztardę. Starannie wymieszać. Polać sosem fasolę i wymieszać. Przykryć naczynie żaroodporne i piec 3½ godziny, mieszając od czasu do czasu. Podawać fasolę na gorąco, udekorowaną gałązkami natki pietruszki.

Porcja dla:

6 osób