Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Smaczny i prosty do przygotowania ryż, który może być samodzielnym daniem lub dobrym dodatkiem do obiadu.

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki brązowego ryżu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę

Przygotowanie:

1W dużym garnku zagotować wodę. Dodać ryż, zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 40 minut, aż woda zostanie wchłonięta. Odstawić i spulchnić widelcem.

2Na patelni lub w woku rozgrzać połowę oleju. Dodać marchewkę i cebulę, i smażyć, aż zmiękną. Dodać czosnek i smażyć przez minutę.

3Dodać ryż, pozostały olej i bulion, wymieszać. Dodać groszek, sól i czosnek. Gotować przez kilka minut, aż groszek będzie gotowy. Doprawić sosem tamari – gotowe!

Porcja dla:

8 osób