40 min.
12 min.
92 min.
Quattro fromaggi to znaczy cztery sery. Tym razem, zamiast łagodzić wyrzuty sumienia dodawaniem odrobiny warzyw, układamy na pizzy prawie wyłącznie ser. I to jest pyszne!
Składniki:
- 300 g mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 21 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 160 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
1Wsypać mąkę do miski, dodać sól i oliwę. Rozpuścić drożdże w 160 ml letniej wody i wlać do miski.
2Wszystkie składniki wyrobić najpierw mikserem, potem 5 minut energicznie zagniatać rękami na blacie kuchennym posypanym mąką. Rozwałkować ciasto, ułożyć je na blasze, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby urosło.
3Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i zeszklić na niej czosnek. Dodać pomidory, smażyć przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, przyprawić do smaku pieprzem, solą i oregano. Zdjąć sos pomidorowy z ognia i nieco ostudzić. Nagrzać piekarnik do 250°C.
4Pokroić wszystkie rodzaje sera w plasterki grubości do 1 cm. Rozprowadzić sos pomidorowy na cieście, a na wierzchu rozłożyć plasterki serów. Między nie powkładać oliwki i skropić pizzę z wierzchu resztą oliwy. Znów odstawić pizzę na krótko w ciepłe miejsce, żeby podrosła. Piec przez 10–12 minut.
Porcja dla:
8 osób