20 min.
25 min.
45 min.
Każdy, kto lubi pizzę, powinien wypróbować ten przepis. Cienkie plasterki ziemniaków oraz dodatki, takie jak pancetta, kurczak i liście rukoli, tworzą danie smaczne, pożywne i proste w przygotowaniu — zwłaszcza jeśli użyjemy gotowych spodów do pizzy. Dobrym dodatkiem będzie sałatka z pomidorków cherry.
Składniki:
- 500 g małych młodych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 czerwone cebule, w plasterkach
- 100 g pancetty, pokrojonej w kostkę
- 175 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 2 gotowe spody do pizzy (⊘ 22 cm)
- 6 łyżek półtłustego mleka
Przygotowanie:
1Pokroić ziemniaki w bardzo cienkie plasterki (ostrym nożem lub tarczą do cięcia w plastry w malakserze). Gotować w lekko osolonym wrzątku 1-2 minuty, aż lekko zmiękną, a następnie odcedzić.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
3Rozgrzać oliwę na patelni i lekko podsmażać cebulę z pancettą przez 2-3 minuty, aż cebula zmięknie. Dodać pieczarki i smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać ziemniaki i rozmaryn, przyprawić zmielonym czarnym pieprzem i lekko wstrząsnąć, aby składniki się wymieszały (ale plasterki ziemniaków nie połamały się).
4Spody do pizzy ułożyć na 2 lekko natłuszczonych blachach do pieczenia, a na nich równo rozłożyć mieszankę ziemniaków, pieczarek i pancetty. Skropić pizze mlekiem. Piec 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie i zrumienią się na złoto.
5Wyjąć pizze z piekarnika, pokroić na ćwiartki i ułożyć po dwie ćwiartki na każdym talerzu. Nałożyć na każdą porcję kurczaka i posypać rukolą. Zestrugać na każdy kawałek obieraczką wiórki parmezanu. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób