Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Każdy, kto lubi pizzę, powinien wypróbować ten przepis. Cienkie plasterki ziemniaków oraz dodatki, takie jak pancetta, kurczak i liście rukoli, tworzą danie smaczne, pożywne i proste w przygotowaniu — zwłaszcza jeśli użyjemy gotowych spodów do pizzy. Dobrym dodatkiem będzie sałatka z pomidorków cherry.

Składniki:

  • 500 g małych młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone cebule, w plasterkach
  • 100 g pancetty, pokrojonej w kostkę
  • 175 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 2 gotowe spody do pizzy (⊘ 22 cm)
  • 6 łyżek półtłustego mleka

Przygotowanie:

1Pokroić ziemniaki w bardzo cienkie plasterki (ostrym nożem lub tarczą do cięcia w plastry w malakserze). Gotować w lekko osolonym wrzątku 1-2 minuty, aż lekko zmiękną, a następnie odcedzić.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.

3Rozgrzać oliwę na patelni i lekko podsmażać cebulę z pancettą przez 2-3 minuty, aż cebula zmięknie. Dodać pieczarki i smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać ziemniaki i rozmaryn, przyprawić zmielonym czarnym pieprzem i lekko wstrząsnąć, aby składniki się wymieszały (ale plasterki ziemniaków nie połamały się).

4Spody do pizzy ułożyć na 2 lekko natłuszczonych blachach do pieczenia, a na nich równo rozłożyć mieszankę ziemniaków, pieczarek i pancetty. Skropić pizze mlekiem. Piec 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie i zrumienią się na złoto.

5Wyjąć pizze z piekarnika, pokroić na ćwiartki i ułożyć po dwie ćwiartki na każdym talerzu. Nałożyć na każdą porcję kurczaka i posypać rukolą. Zestrugać na każdy kawałek obieraczką wiórki parmezanu. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób