Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
08 min.
Całkowity czas:
33 min.

Przygotowanie domowego ciasta na pierożki sambusa wymaga trochę wprawy, a do smażenia potrzebujemy wok. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia temperatura woka. Jeśli ciasto się zetnie, zanim płat zdąży się uformować, to wok jest za gorący. Jeśli krawędzie ciasta są zbyt cienkie, to wok nie jest wystarczająco rozgrzany! Eksperymentujcie, warte zachodu!

Składniki:

  • 1 jajko, roztrzepane
  • 3/4 szklanki (180 ml) zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych

Przygotowanie:

1W misce wymieszać trzepaczką jajko z wodą i solą. Stopniowo dodawać po 1/3 mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.

2Wok rozgrzać na dużym ogniu. Odsunać z ognia i rozprowadzić 1 łyżkę oleju. Zmniejszyć ogień na mały i na ciepłym woku równomiernie rozprowadzić 1/4 ciasta tworząc 20 cm placek. Smażyć przez 45 sekund do 1 minuty, aż spód będzie rumiany a krawędzie zaczną się zawijać. Ostrożnie przełożyć na ręcznik papierowy, rumianą stroną do dołu.

3Czynność powtarzać do wykorzystania całego ciasta. Po usmażeniu drugiego placka, wok ponownie nasmarować 1 łyżką oleju.

4Płaty ciasta odstawić do przestudzenia, a następnie przekroić na pół i zawijać w nie farsz.

Porcja dla:

8 osób