Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Bardzo ciekawa pizza na przekąskę. Brzmi dziwnie, ale wszyscy będą zachwyceni jedynym w swoim rodzaju połączeniem pachnących gruszek z niepowtarzalnym smakiem sera gorgonzola.
Składniki:
- 450 g mrożonego ciasta na pizzę
- 115 g sera provolone w plasterkach (lub innego łagodnego, łatwo topiącego się żółtego sera)
- 1 gruszka bera boska pokrojona w cienkie plasterki
- 55 g posiekanych orzechów włoskich
- 70 g pokruszonego sera gorgonzola
- 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 230°C.
2Rozłożyć ciasto do pizzy na blasze do pieczenia i pokryć je warstwą sera provolone. Na serze porozkładać plastry gruszki. Wszystko posypać orzechami i serem gorgonzola.
3Piec w nagrzanym piekarniku 8 do 10 minut, aż ser się rozpuści, a ciasto lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorkiem i pokroić.
Porcja dla:
8 osób