Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Bardzo ciekawa pizza na przekąskę. Brzmi dziwnie, ale wszyscy będą zachwyceni jedynym w swoim rodzaju połączeniem pachnących gruszek z niepowtarzalnym smakiem sera gorgonzola.

Składniki:

  • 450 g mrożonego ciasta na pizzę
  • 115 g sera provolone w plasterkach (lub innego łagodnego, łatwo topiącego się żółtego sera)
  • 1 gruszka bera boska pokrojona w cienkie plasterki
  • 55 g posiekanych orzechów włoskich
  • 70 g pokruszonego sera gorgonzola
  • 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 230°C.

2Rozłożyć ciasto do pizzy na blasze do pieczenia i pokryć je warstwą sera provolone. Na serze porozkładać plastry gruszki. Wszystko posypać orzechami i serem gorgonzola.

3Piec w nagrzanym piekarniku 8 do 10 minut, aż ser się rozpuści, a ciasto lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorkiem i pokroić.

Porcja dla:

8 osób