Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
50 min.

Moje najnowsze odkrycie, które zrobiło furorę na imprezie urodzinowej. Malutkie tartaletki z ciasta filo nadziewane serkiem wiejskim, serem pleśniowym i udekorowane plasterkami gruszki.

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 cytryna
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 szalotka, posiekana
  • 400 g serka wiejskiego

Przygotowanie:

1Wodę wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytyny. Gruszki obrać i pokroić na cienkie plasterki, wrzucić do roztworu z cytryną, a następnie dobrze odsączyć.

2Na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Przełożyć do blendera. Dodać serek wiejski, ser pleśniowy, jajko, oliwę z oliwek i pietruszkę, i zmiksować na gładko. Posmakować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić foremki na mini tarty.

4Ciasto filo delikatnie rozłożyć, każdy płat posmarować masłem i pokroić na kwadraty – wyłożyć nimi foremki.

5Nakładać serowe nadzienie do przygotowanych foremek.

6Piec przez 15 minut, aż nadzienie się zetnie. Odstawić na 15 minut do przestygnięcia, a nastepnie dekorować plasterkami gruszki i podawać.

Porcja dla:

10 osób