20 min.
15 min.
50 min.
Moje najnowsze odkrycie, które zrobiło furorę na imprezie urodzinowej. Malutkie tartaletki z ciasta filo nadziewane serkiem wiejskim, serem pleśniowym i udekorowane plasterkami gruszki.
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 cytryna
- 2 dojrzałe gruszki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 szalotka, posiekana
- 400 g serka wiejskiego
Przygotowanie:
1Wodę wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytyny. Gruszki obrać i pokroić na cienkie plasterki, wrzucić do roztworu z cytryną, a następnie dobrze odsączyć.
2Na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Przełożyć do blendera. Dodać serek wiejski, ser pleśniowy, jajko, oliwę z oliwek i pietruszkę, i zmiksować na gładko. Posmakować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić foremki na mini tarty.
4Ciasto filo delikatnie rozłożyć, każdy płat posmarować masłem i pokroić na kwadraty – wyłożyć nimi foremki.
5Nakładać serowe nadzienie do przygotowanych foremek.
6Piec przez 15 minut, aż nadzienie się zetnie. Odstawić na 15 minut do przestygnięcia, a nastepnie dekorować plasterkami gruszki i podawać.
Porcja dla:
10 osób