Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
105 min.

Pyszne danie, które do złudzenia przypomina pizzę! Ciasto z ziemniaków, a nadzienie z grzybów leśnych (poza sezonem można dodać pieczarki) z dodatkiem parówek, posypane serem. Pycha!

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, mąkę i przyprawy, szybko zarobić na jednolite ciasto. Wyłożyć równą warstwą do tortownicy wysypanej bułką tartą. Posmarować olejem.

3Przygotować farsz: grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć grzyby. Koncentrat wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody, dodać do grzybów.

4Parówki pokroić w plasterki i dodać do grzybów. Wymieszać i zagotować.

5Farsz wyłożyć na ciasto, posypać serem żółtym. Na wierzchu ułożyć wiórki masła, oprószyć papryką i oregano.

6Piec przez 30 minut. Kroić w kliny i od razu podawać.

Porcja dla:

6 osób