60 min.
45 min.
105 min.
Pyszne danie, które do złudzenia przypomina pizzę! Ciasto z ziemniaków, a nadzienie z grzybów leśnych (poza sezonem można dodać pieczarki) z dodatkiem parówek, posypane serem. Pycha!
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, mąkę i przyprawy, szybko zarobić na jednolite ciasto. Wyłożyć równą warstwą do tortownicy wysypanej bułką tartą. Posmarować olejem.
3Przygotować farsz: grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć grzyby. Koncentrat wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody, dodać do grzybów.
4Parówki pokroić w plasterki i dodać do grzybów. Wymieszać i zagotować.
5Farsz wyłożyć na ciasto, posypać serem żółtym. Na wierzchu ułożyć wiórki masła, oprószyć papryką i oregano.
6Piec przez 30 minut. Kroić w kliny i od razu podawać.
Porcja dla:
6 osób