Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Jedno z moich ulubionych dań – pierś z kurczaka zapiekana w sosie szpinakowym z dodatkiem serka mascarpone.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- olej do smażenia
- 1 opakowanie (300 g) szpinaku rozdrobnionego, rozmrożonego
- sól i pieprz cytrynowy do smaku
- zioła prowansalskie do smaku
- 1/2 opakowania (125 g) serka mascarpone
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Pierś pokroić w plasterki i obsmażyć na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
3Szpinak włożyć do rondelka i poddusić, aby odparował. Doprawić do smaku.
4Dodać serek i podgrzewać do rozpuszczenia, ale nie gotować! Szpinak wyłożyć na kurczaka. Piec przez 20 minut. Podawać z ryżem lub z ziemniakami.
Porcja dla:
2 osób