Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Jedno z moich ulubionych dań – pierś z kurczaka zapiekana w sosie szpinakowym z dodatkiem serka mascarpone.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 opakowanie (300 g) szpinaku rozdrobnionego, rozmrożonego
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 1/2 opakowania (125 g) serka mascarpone

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Pierś pokroić w plasterki i obsmażyć na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

3Szpinak włożyć do rondelka i poddusić, aby odparował. Doprawić do smaku.

4Dodać serek i podgrzewać do rozpuszczenia, ale nie gotować! Szpinak wyłożyć na kurczaka. Piec przez 20 minut. Podawać z ryżem lub z ziemniakami.

Porcja dla:

2 osób