Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Długo eksperymentowałam ze szpinakiem, celem było ugotowanie takiego dania, którym nie wzgardzi nawet mój mąż, zdeklarowany mięsożerca. Metodą prób i błędów udało się 🙂
Składniki:
- 100 g mrożonego szpinaku
- 40 g chudego twarogu
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Szpinak wrzucamy do rondelka, podlewamy 2-3 łyżkami wody, przykrywamy i rozmrażamy na małym ogniu.
2Do letniego szpinaku dodajemy pokruszony twaróg, jajko, mąkę, sól i rozgnieciony czosnek, dokładnie mieszamy aby twaróg był jak najlepiej rozdrobniony.
3Na małej patelni rozgrzewamy mocno olej i smażymy placuszki, ja robię jeden placek z łyżki masy.
4Po ściągnięciu z patelni od razu odsączamy olej papierowymi ręcznikami.
Porcja dla:
4 osób