Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Długo eksperymentowałam ze szpinakiem, celem było ugotowanie takiego dania, którym nie wzgardzi nawet mój mąż, zdeklarowany mięsożerca. Metodą prób i błędów udało się 🙂

Składniki:

  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 40 g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Szpinak wrzucamy do rondelka, podlewamy 2-3 łyżkami wody, przykrywamy i rozmrażamy na małym ogniu.

2Do letniego szpinaku dodajemy pokruszony twaróg, jajko, mąkę, sól i rozgnieciony czosnek, dokładnie mieszamy aby twaróg był jak najlepiej rozdrobniony.

3Na małej patelni rozgrzewamy mocno olej i smażymy placuszki, ja robię jeden placek z łyżki masy.

4Po ściągnięciu z patelni od razu odsączamy olej papierowymi ręcznikami.

Porcja dla:

4 osób