30 min.
120 min.
150 min.
Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane w tej wzbogaconej wersji z pikantnym gulaszem mięsnym. Ja zawsze przyrządzam gulasz z wołowiny, ale wieprzowina będzie równie smaczna. Ostrość należy dostosować do podniebienia – ja lubię „ogień”!
Składniki:
- 1 kg wołowiny gulaszowej, pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3-4 łyżki smalcu
- 2 cebule, posiekane
- 4 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta chili (opcjonalnie)
- 4 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
1Wołowinę obtoczyć w mące.
2Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć wołowinę ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka, a na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać do garnka, zalać bulionem rozpuszczonym w szklance wrzątku, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez 60 minut. W razie konieczności podlać wodą.
3Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do gulaszu, razem z przyprawami, wymieszać i dusić przez 10 minut.
4Pomidory sparzyć, obrać i posiekać. Dodać do gulaszu, razem z przecierem i dusić jeszcze przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
5Ziemniaki obrać i zetrzeć razem z cebulą na tarce. Odcisnąć z soku. Dodać jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem, i wymieszać na jednolitą masę.
6Na patelni rozgrzać olej, nakładać masę ziemniaczaną i smażyć z obu stron na rumiano. Najlepiej aby placki były duże – jeden placek na osobę. Podawać z gulaszem, posypane natką pietruszki.
Porcja dla:
6 osób