Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
150 min.

Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane w tej wzbogaconej wersji z pikantnym gulaszem mięsnym. Ja zawsze przyrządzam gulasz z wołowiny, ale wieprzowina będzie równie smaczna. Ostrość należy dostosować do podniebienia – ja lubię „ogień”!

Składniki:

  • 1 kg wołowiny gulaszowej, pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki smalcu
  • 2 cebule, posiekane
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

1Wołowinę obtoczyć w mące.

2Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć wołowinę ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka, a na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać do garnka, zalać bulionem rozpuszczonym w szklance wrzątku, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez 60 minut. W razie konieczności podlać wodą.

3Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do gulaszu, razem z przyprawami, wymieszać i dusić przez 10 minut.

4Pomidory sparzyć, obrać i posiekać. Dodać do gulaszu, razem z przecierem i dusić jeszcze przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

5Ziemniaki obrać i zetrzeć razem z cebulą na tarce. Odcisnąć z soku. Dodać jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem, i wymieszać na jednolitą masę.

6Na patelni rozgrzać olej, nakładać masę ziemniaczaną i smażyć z obu stron na rumiano. Najlepiej aby placki były duże – jeden placek na osobę. Podawać z gulaszem, posypane natką pietruszki.

Porcja dla:

6 osób