15 min.
20 min.
35 min.
Pysznie delikatna biała ryba w aromatycznym sosie z białego wina, kaparów i winogron. Podawać z warzywami gotowanymi na parze. Wykwintne!
Składniki:
- 4 filety z soli (albo innej białej ryby)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1Filety oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące.
2W rondelku roztopić masło, dodać winogrona, wino, wywar, kapary i szafran, gotować przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Przełożyć do blendera i zmiksować.
3Przelać sos na patelnię i podgrzać, dodać łyżeczkę mąki i dobrze wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i gotować na małym ogniu przez kilka minut.
4W międzyczasie, na patelni rozgrzać olej i usmażyć filety na rumiano z dwóch stron (po 2-3 minuty na każdej stronie). Przełożyć na półmisek.
5Rybę polać sosem, udekorować połówkami winogron i podawać.
Porcja dla:
4 osób