Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Pysznie delikatna biała ryba w aromatycznym sosie z białego wina, kaparów i winogron. Podawać z warzywami gotowanymi na parze. Wykwintne!

Składniki:

  • 4 filety z soli (albo innej białej ryby)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1Filety oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące.

2W rondelku roztopić masło, dodać winogrona, wino, wywar, kapary i szafran, gotować przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Przełożyć do blendera i zmiksować.

3Przelać sos na patelnię i podgrzać, dodać łyżeczkę mąki i dobrze wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i gotować na małym ogniu przez kilka minut.

4W międzyczasie, na patelni rozgrzać olej i usmażyć filety na rumiano z dwóch stron (po 2-3 minuty na każdej stronie). Przełożyć na półmisek.

5Rybę polać sosem, udekorować połówkami winogron i podawać.

Porcja dla:

4 osób