Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
10 min.
10 min.
Te proste sosy są podstawą wielu dań lub mogą być podawane jako dodatek do innych potraw. Gdy doprawimy je odpowiednio, na przykład podstawowy sos biały serem lub ziołami zmienią zwykłe danie w wykwintny smakołyk.
Składniki:
- 55 g masła
- 55 g mąki
- 600 ml chudego mleka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Rozpuścić masło na małym ogniu w rondlu z grubym dnem. Zdjąć rondel z ognia, dodać mąkę i starannie wymieszać. Stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając.
2Postawić rondel na ogniu i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
8 osób