Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
10 min.

Te proste sosy są podstawą wielu dań lub mogą być podawane jako dodatek do innych potraw. Gdy doprawimy je odpowiednio, na przykład podstawowy sos biały serem lub ziołami zmienią zwykłe danie w wykwintny smakołyk.

Składniki:

  • 55 g masła
  • 55 g mąki
  • 600 ml chudego mleka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozpuścić masło na małym ogniu w rondlu z grubym dnem. Zdjąć rondel z ognia, dodać mąkę i starannie wymieszać. Stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając.

2Postawić rondel na ogniu i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

8 osób