Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

To bardzo prosty placek zawierający tylko pięć składników – jak na mój gust, idealne ciasto (przepis pochodzi od mojej babci, która też używała agrestu zamiast wiśni).

Składniki:

  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 słoik lub puszka wiśni, odsączonych

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Oddzielić żółtka od białek. Zmiksować żółtka z połową cukru na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej.

3Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką.

4Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy i posypać wiśniami. Łyżeczką docisnąć wiśnie do ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut.

Porcja dla:

12 osób