Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
To bardzo prosty placek zawierający tylko pięć składników – jak na mój gust, idealne ciasto (przepis pochodzi od mojej babci, która też używała agrestu zamiast wiśni).
Składniki:
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g mąki pszennej
- 1 słoik lub puszka wiśni, odsączonych
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Oddzielić żółtka od białek. Zmiksować żółtka z połową cukru na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej.
3Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką.
4Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy i posypać wiśniami. Łyżeczką docisnąć wiśnie do ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut.
Porcja dla:
12 osób