Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszny przepis na gofry, doskonałe na weekendowy posiłek w gronie rodziny. Można dodać jagody lub orzechy, a ciasto przygotować dzień wcześniej.

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

1W miseczce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut.

2W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą, cukrem i solą. Zrobić zagłębienie w środku i dodać drożdże, jajka, maślankę i olej; wymieszać na gładkie ciasto.

3Gofrownicę lekko spryskać tłuszczem i rozgrzać. Nalać 1/4 szklanki ciasta. Smażyć przez około 3 minuty, aż gofry będą rumiane.

Porcja dla:

8 osób