Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Pyszny przepis na gofry, doskonałe na weekendowy posiłek w gronie rodziny. Można dodać jagody lub orzechy, a ciasto przygotować dzień wcześniej.
Składniki:
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżki ciepłej wody
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1W miseczce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut.
2W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą, cukrem i solą. Zrobić zagłębienie w środku i dodać drożdże, jajka, maślankę i olej; wymieszać na gładkie ciasto.
3Gofrownicę lekko spryskać tłuszczem i rozgrzać. Nalać 1/4 szklanki ciasta. Smażyć przez około 3 minuty, aż gofry będą rumiane.
Porcja dla:
8 osób