Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Te pieczone jabłka są cudownym deserem w zimowe wieczory. Zapiekane z wanilią, brązowym cukrem, cynamonem i sokiem jabłkowym. Podawać ze słodką śmietanką, sosem waniliowym lub z lodami.

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 115 g ciemnobrązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Jabłka umyć, osuszyć i wydrążyć gniazda nasienne. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego. Oprószyć jabłka w środku i na zewnątrz brązowym cukrem i cynamonem.

3Aromat waniliowy wymieszać z sokiem jabłkowym i wlać do naczynia żaroodpornego tak, żeby jabłka były w nim zamoczone na wysokość 1-2 cm.

4Piec przez ok. 45-55 minut, od czasu do czasu polewając jabłka sokiem z naczynia. Jabłka są upieczone kiedy są miękkie.

Porcja dla:

4 osób