Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Te pieczone jabłka są cudownym deserem w zimowe wieczory. Zapiekane z wanilią, brązowym cukrem, cynamonem i sokiem jabłkowym. Podawać ze słodką śmietanką, sosem waniliowym lub z lodami.
Składniki:
- 4 duże jabłka
- 115 g ciemnobrązowego cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 250 ml soku jabłkowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Jabłka umyć, osuszyć i wydrążyć gniazda nasienne. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego. Oprószyć jabłka w środku i na zewnątrz brązowym cukrem i cynamonem.
3Aromat waniliowy wymieszać z sokiem jabłkowym i wlać do naczynia żaroodpornego tak, żeby jabłka były w nim zamoczone na wysokość 1-2 cm.
4Piec przez ok. 45-55 minut, od czasu do czasu polewając jabłka sokiem z naczynia. Jabłka są upieczone kiedy są miękkie.
Porcja dla:
4 osób