30 min.
07 min.
137 min.
Z tego przepisu wychodzą najlepsze chlebki naan, jakie kiedykolwiek jadłem poza indyjską restauracją. Moja rodzina je uwielbia i nigdy nie ma dość! Pyszne z dodatkami, jak również same!
Składniki:
- 1 saszetka (7 g) aktywnych suchych drożdży
- 1 szklanka (235 ml) ciepłej wody
- 1/4 szklanki (50 g) cukru kryształu
- 3 łyżki mleka
- 1 jajko, roztrzepane
Przygotowanie:
1W misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, odstawić na 10 minut, aż się spienią.
2Dodać cukier, mleko, jajko, sól i tyle mąki, aby zarobić miękkie ciasto. Wyrabiać przez 6-8 minut, aż będzie jednolite. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3Uderzyć ciasto o stolnicę i zagnieść do środka czosnek. Odrywać małe kawałki ciasta i formować kulki wielkości piłeczki golfowej, odkładać na tacę. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
4Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
5Kulki ciasta rozwałkowywać na cienkie placki. Lekko natłuścić ruszt, placki grillować po 2-3 minuty, aż zaczną się rumienić. Posmarować masłem i przełożyć na drugą stronę, piec przez 2-4 minuty. Stronę już upieczoną również posmarować masłem.
Porcja dla:
14 osób