Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
07 min.
Całkowity czas:
137 min.

Z tego przepisu wychodzą najlepsze chlebki naan, jakie kiedykolwiek jadłem poza indyjską restauracją. Moja rodzina je uwielbia i nigdy nie ma dość! Pyszne z dodatkami, jak również same!

Składniki:

  • 1 saszetka (7 g) aktywnych suchych drożdży
  • 1 szklanka (235 ml) ciepłej wody
  • 1/4 szklanki (50 g) cukru kryształu
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko, roztrzepane

Przygotowanie:

1W misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, odstawić na 10 minut, aż się spienią.

2Dodać cukier, mleko, jajko, sól i tyle mąki, aby zarobić miękkie ciasto. Wyrabiać przez 6-8 minut, aż będzie jednolite. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

3Uderzyć ciasto o stolnicę i zagnieść do środka czosnek. Odrywać małe kawałki ciasta i formować kulki wielkości piłeczki golfowej, odkładać na tacę. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

4Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.

5Kulki ciasta rozwałkowywać na cienkie placki. Lekko natłuścić ruszt, placki grillować po 2-3 minuty, aż zaczną się rumienić. Posmarować masłem i przełożyć na drugą stronę, piec przez 2-4 minuty. Stronę już upieczoną również posmarować masłem.

Porcja dla:

14 osób