Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Prosty omlet, którego nie trzeba pilnować, ponieważ sam się piecze w piekarniku. Można do niego dodać swoje ulubione dodatki, np. podsmażony posiekany boczek, ser żółty, oliwki, pieczoną paprykę, szczypior itp.
Składniki:
- 6 jajek
- 240 ml mleka
- 60 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 110 g startego żółtego sera, np. cheddar
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 230°C (gaz 8). Lekko wytłuścić blachę o wymiarach 23×33 cm.
2Do blendera wbić jajka, dodać mleko, mąkę, sól i pieprz. Zmiksować na gładką masę. Przelać do przygotowanej blaszki.
3Piec w rozgrzanym piekarniku aż się zetnie, ok. 20 minut. Posypać serem.
4Delikatnie podważyć brzegi omletu i zaczynając od krótszego brzegu blachy zacząć rolować omlet do środka.
5Ułożyć zwinięty w roladę omlet na talerzu „szwem” do dołu i pokroić na 6 równych części.
Porcja dla:
6 osób