Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Prosty omlet, którego nie trzeba pilnować, ponieważ sam się piecze w piekarniku. Można do niego dodać swoje ulubione dodatki, np. podsmażony posiekany boczek, ser żółty, oliwki, pieczoną paprykę, szczypior itp.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 240 ml mleka
  • 60 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 110 g startego żółtego sera, np. cheddar

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 230°C (gaz 8). Lekko wytłuścić blachę o wymiarach 23×33 cm.

2Do blendera wbić jajka, dodać mleko, mąkę, sól i pieprz. Zmiksować na gładką masę. Przelać do przygotowanej blaszki.

3Piec w rozgrzanym piekarniku aż się zetnie, ok. 20 minut. Posypać serem.

4Delikatnie podważyć brzegi omletu i zaczynając od krótszego brzegu blachy zacząć rolować omlet do środka.

5Ułożyć zwinięty w roladę omlet na talerzu „szwem” do dołu i pokroić na 6 równych części.

Porcja dla:

6 osób