Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Plastry pomidorów zapiekane z serem na ostro. Świetne na lekki lunch lub kolację lub jako przystawka do obiadu.

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory, pokrojone
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki parmezanu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka gorczycy sarepskiej

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C.

2Ułożyć plasterki pomidora w jednej warstwie na blasze do pieczenia. W małej misce wymieszać majonez, parmezan, musztardę dijon, gorczycę i oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Za pomocą łyżki ponakładać na każdy plasterek masę majonezową, posypać serem mozzarella, a następnie pietruszką.

3Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut, aż nabierze złotego koloru. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób