Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Najprostszy przepis na pyszne krewetki z grilla w marynacie z czosnku, musztardy i cytryny, z bazylią i białym winem.
Składniki:
- 110 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- sok z 1 cytryny
- sok z pomarańczy
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (do smaku)
- 2 łyżki białego wina
- 30 dużych krewetek, obranych i odżyłowanych
Przygotowanie:
1W szklanej misce wymieszać oliwę z musztardą, czosnkiem, sokiem cytrynowym, sokiem pomarańczowym, bazylią i winem. Dodać krewetki i wymieszać. Przykryć i odstawić na godzinę.
2Rozgrzać grill ogrodowy do wysokiej temperatury.
3Nadziać krewetki na patyki do szaszłyków i piec na grillu przez 3-5 minut, raz odwracając. Będą gotowe gdy już nie będą różowe.
Porcja dla:
6 osób