Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
70 min.

Najprostszy przepis na pyszne krewetki z grilla w marynacie z czosnku, musztardy i cytryny, z bazylią i białym winem.

Składniki:

  • 110 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • sok z 1 cytryny
  • sok z pomarańczy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (do smaku)
  • 2 łyżki białego wina
  • 30 dużych krewetek, obranych i odżyłowanych

Przygotowanie:

1W szklanej misce wymieszać oliwę z musztardą, czosnkiem, sokiem cytrynowym, sokiem pomarańczowym, bazylią i winem. Dodać krewetki i wymieszać. Przykryć i odstawić na godzinę.

2Rozgrzać grill ogrodowy do wysokiej temperatury.

3Nadziać krewetki na patyki do szaszłyków i piec na grillu przez 3-5 minut, raz odwracając. Będą gotowe gdy już nie będą różowe.

Porcja dla:

6 osób