Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Orientalne danie, które przygotowałam ostatnio na przyjęcie z cyklu kuchnie świata. Asafoetida (asafetyda) i garam masala to przyprawy używane w kuchni indyjskiej, które można kupić w sklepach z żywnością orientalną.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki asafoetidy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki curry
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzać oliwę, dodać asafoetidę, kurkumę, kumin i curry. Smażyć, cały czas mieszając, przez minutę, aż uwolni się aromat.
2Dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę wody, wymieszać aby powstał jednolity sos.
3Okrę umyć, osuszyć i odciąć twarde końcówki. Pokroić na 2 cm kawałki. Dodać do sosu i dusić przez 15 minut, aż zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Dodać garam masalę, wymieszać.
4Ser pokroić w słupki i dodać do sosu. Delikatnie wymieszać, aby ser się nie rozpadł. Przykryć i odstawić na kilka minut.
Porcja dla:
4 osób