Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Orientalne danie, które przygotowałam ostatnio na przyjęcie z cyklu kuchnie świata. Asafoetida (asafetyda) i garam masala to przyprawy używane w kuchni indyjskiej, które można kupić w sklepach z żywnością orientalną.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki asafoetidy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki curry

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać oliwę, dodać asafoetidę, kurkumę, kumin i curry. Smażyć, cały czas mieszając, przez minutę, aż uwolni się aromat.

2Dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę wody, wymieszać aby powstał jednolity sos.

3Okrę umyć, osuszyć i odciąć twarde końcówki. Pokroić na 2 cm kawałki. Dodać do sosu i dusić przez 15 minut, aż zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Dodać garam masalę, wymieszać.

4Ser pokroić w słupki i dodać do sosu. Delikatnie wymieszać, aby ser się nie rozpadł. Przykryć i odstawić na kilka minut.

Porcja dla:

4 osób