15 min.
75 min.
90 min.
Pudding ryżowy to klasyczny deser angielski, który podaje się z rozmaitymi sosami i owocami. My zmienimy nieco przepis i dodamy już do zapiekania skórkę otartą z pomarańczy oraz sułtanki. Kiedy polejemy pudding sosem morelowym, powstanie wspaniały deser – na co dzień albo na proszoną kolację.
Składniki:
- 850 ml pełnotłustego mleka
- 45 g drobnego cukru
- skórka drobno otarta z 1 pomarańczy
- 100 g krótkoziarnistego ryżu na risotto
- 55 g sułtanek
- cynamon, do posypania
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Wlać mleko do rondla. Dodać cukier i skórkę z pomarańczy. Doprowadzić niemal do wrzenia na małym ogniu, często mieszając.
2Włożyć ryż i sułtanki do płaskiego naczynia żaroodpornego o pojemności 1,5 l. Wlać mleko i wymieszać.
3Piec pudding 30 minut, a potem starannie wymieszać. Piec jeszcze 45 minut, aż ryż zrobi się miękki. Pudding powinien uzyskać kremową konsystencję.
4Przyrządzić duszone morele. Wymieszać morele z sokiem pomarańczowym w rondlu o grubym dnie. Dodać cynamon, przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze 5 minut, aż sok wyparuje. Wyjąć cynamon.
5Poprószyć pudding mielonym cynamonem. Podawać na gorąco, z duszonymi morelami.
Porcja dla:
4 osób